12/12/2002 Entry: "bowling for columbine"

mike-globe (16k image)

Iedereen die snel ongerust is kan ik hem stellig afraden, de nieuwe meesterlijke documentaire Bowling for Columbine van Michael Moore. Deze film legt onder andere genadeloos de vinger op America’s zere plek, een wond die genadeloos wordt opengehouden door de wapenindustrie, of zelfs commercie in het algemeen. De wond wordt opengehouden met angst. Angstige mensen consumeren veel, vooral veel wapens en munitie. De VS is een tijdbom met een president die als een rund met vuurwerk stunt.

Toen ik vanavond terugreed bedacht ik: geweld speelt alleen een rol als het een issue is. Op het moment dat je mensen op andere gedachten brengt is het er niet. Op het moment dat je de televisie aanzet en er is geweld, dan is het en issue en geweld boeit altijd en zeker als er gesuggereerd wordt dat het geweld bij jou om de hoek gebeurt en zelfs jou kan overkomen. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de journalistiek. Een journalist die moet scoren grijpt naar middelen om mensen direct aan te spreken en het zaaien van angst is daarbij een paardenmiddel. Ook goedbedoelde programma's als opsporing verzocht weten het zaad van de angst te verspreiden: tegenwoordig zit in iedere citroen BX een verkrachter, mag je na 20.00 uur niemand meer binnenlaten en kunnen mannen met een getinte huidskleur en een baseballpet geen rol stophoest meer kopen bij het tankstation

Er wordt vaak gewezen op het gevaar van geweld in films, games etc., maar dit geweld is ongevaarlijk zolang we weten dat het maar een film is, zolang het maar een game is, een onderscheidt dat nagenoeg ieder gezond mens in staat is te maken. Het gevaar ontstaat op het moment dat gesuggereerd wordt dat dit deze fictie je ieder moment van de dag kan bespringen op iedere hoek van de straat.

Deze denkwijze voortzettend voorspel ik dat meer blauw op straat wel bijna moet leiden tot meer geweld. Het maakt namelijk van geweld een issue. Met zoveel blauw op straat moet het wel bijna gevaarlijk zijn om je op straat te begeven, waarom zou die politie er anders zijn? Prompt vergeet je te genieten van je wandeling en kijk je schielijk achterom.

voeg een reactie toe

Naam

E-Mail

website

reactie

Powered By Greymatter