[Previous entry: ""] [Hoofd Index] [Next entry: ""]

05/24/2001 Entry: ""

Overpeinzingen van een autodidact I

De laatste tijd gaat de bekommernis om banaliteiten gaat erg ten koste van mijn abstractievermogen. Ik heb nogal een tijdje gehad dat mijn denkvermogen mij ernstig in de weg zat, als lobotomie toen in het ziekenfondspakket had gezeten… Het uit de academische wereld stappen toen heeft op lange termijn een vergelijkbaar resultaat gehad. En eigenlijk ben ik nu een zeer tevreden mens. Maar toch blijft het kriebelen, als jeuk aan een afgezet been.

Ik vorder langzaam met de nieuwe Grunberg. Elke avond zit ik me verkneukelen om het zoveelste bewijs dat de mens slachtoffer is van de schepping. Koren op de molen van de nihilist. Mooie metafoor voor het denken eigenlijk: het malen van ideeën in de molen van het denken.

Enkele citaten:

Wie een loflied op de mens aanheft, bezingt zijn nietigheid en zijn onbeduidendheid, want dat is waarin hij werkelijk uitblinkt. En niemand heeft zijn nietigheid mooier aangekleed dan de mens.

Niet in de vreze Gods leeft hij, maar in de vrees voor zijn medemens, aan wie hij zich spiegelt, met wie hij zich meet, aan wie hij troostende woorden en helende gebaren wil ontlokken, maar die uiteindelijk vreemd voor hem blijft als een woestijn die hij nog nooit heeft betreden.



Replies: 4 reacties

zeker doen, alleen niet geschikt voor weke zielen

Posted by n @ 05/26/2001 07:05 PM CST

Tsjonge gaat vandaag naar de boekwinkel!

Posted by Tsjonge @ 05/25/2001 09:46 AM CST

zit nog heel wat leven in zo'n dooje :-))

Posted by niemsz @ 05/25/2001 08:53 AM CST

Ik heb 'm net uit, het loflied voor de mensheid. Tevens is het me nu duidelijk waarom necrofilie niet eens zo zonderlijk is :-)

Posted by Remco @ 05/24/2001 04:00 PM CST

Voeg een nieuwe reactie toe

Naam

E-Mail (optional)

Homepage (optional)

Comments

Powered By Greymatter