[Previous entry: ""] [Hoofd Index] [Next entry: ""]

06/07/2001 Entry: ""

Vanavond zag ik deze documentaire: Cool en ik ben der bang van geworden. Bang van de macht van een kleine groep mega-mediaconcerns met als enige ideaal, de inhoud van het leven van een tienen van a tot z te volgen en te bepalen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld uit hun zakken te kloppen. Alle belangrijke media zijn in hun handen. Als bloedhonden speuren ze naar trends, Zelfs de anti-commerciele sentimenten onder jongeren weten ze nog tot verkoopwaar om te smeden. Ik liet het woord al eerder vallen: mediasynergie. Hoe lang kan Niemsz nog total independent blijven.

enkele citaten:

De grote bedrijven kijken naar de jongerenmarkt als onderdeel van een groot gebied, dat ze willen koloniseren. Je kunt het vergelijken met het Britse of Franse koloniale imperium aan het einde van de 19e eeuw. Tieners zijn net Afrika. Op alle terreinen nemen bedrijven hen in bezit. Hun wapens zijn films, boeken, CD's, internet, kleding, attractieparken, sportclubs. Dat zijn al de wapens, die zij hebben om geld uit deze markt te kloppen
(Robert McChesney, Hoogleraar Communicatie )

Wij zijn op zoek naar jongeren, die voorop lopen. Want zij zijn degene, die gaan bepalen, wat andere kinderen straks doen. We gaan achter die 20% aan, de trendsetters, die de andere 80% gaan beinvloeden.

(Dee Dee Gordon, marktonderzoekster )

Er is ook nog een Amerikaanse Site: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/cool/

Replies: 4 reacties

right

Posted by niemsz @ 06/08/2001 01:01 PM CST

Ik wil niemand ongerust maken, maar ik kan je verzekeren dat het niet alleen de MTV generatie is die zo bestudeerd en bewerkt wordt maar dat er geen enkel marktsegment meer over is waar geen wetenschappelijke studies op zijn losgelaten. Als je eenmaal hebt gehoord hoe ze over kinderen praten kun je bijna niet anders dan de wereld weerzinwekkend vinden. Gelukkig is niet alles te koop.

Posted by anthonie @ 06/08/2001 10:31 AM CST

Van het professionalisme in het zoeken naar middelen om groepen mensen te doorzien en te beinvloeden ben ik erg geschrokken. Paralellen met andere systemen gebaseerd op manipulatie en macht zijn dan ook akelig duidelijk. Het enige verschil is dat MTV marketeers zich aan democratische gevormde wetgeving houden. Je wordt gelukkig nog niet op transport gesteld omdat je die hamburgers van *** niet door je strot krijgt.

Posted by niemsz @ 06/07/2001 09:12 PM CST

Zeker een van de beste dingen die ik de laatste tijd op teevee heb gezien. Erg leerzaam om eens in de hoofden van de MTV-generatie marketeers te kijken.

Posted by Roel @ 06/07/2001 08:32 PM CST

Voeg een nieuwe reactie toe

Naam

E-Mail (optional)

Homepage (optional)

Comments

Powered By Greymatter